pondělí 25. ledna 2016

doklady - potřebné i nepotřebné

Narozením to všechno začíná, i když ani ne tak narozením jako početím. Ještě předtím, než ten malý človíček vůbec spatří světlo světa, musí jeho rodiče, resp. matka vyplnit stohy papírů. Jeden formulář pro "Staťák" (Český statistický úřad), další pro nemocnici, další pro nevímkoho a ani nevím o čem. Už si to přesně všechno nepamatuji, ale bez vyplněných papírů vás v žádném případě nenechají porodit! To by bylo, aby nebyly vyplněné papíry a ještě, když nejste vdaná... no to máte další vyřizování... 

O čem ale chci psát, jsou doklady, které je nutné vyřídit po narození toho malého, nic o byrokracii netušícího tvora. Jako první na vás v nemocnici vybafnou, že je nutné, aby dítě bylo pojištěné, protože, kdo by jim proplatil všechny úkony? No je varianta, že to vezmete na sebe, ale proč? Zdravotní pojišťovnu "volíte" automaticky podle pojišťovny matky, nejlépe do 7 dnů od narození. Oukej, řeknete si, tak to není zas takový problém, hlavně když matka nemusí jít osobně do pojišťovny (může to vyřídit i jiný člen rodiny, snad se takový najde :), ono ale v pojišťovně vám nemusí věřit, že ten malý človíček vyšel na svět dne toho a toho a navíc - nemá přiřazené rodné číslo, takže co s tím? Napřed si musíte zařídit rodný list. A kde? Na matrice, pod kterou přísluší daná nemocnice. V menších městech to asi není takový problém, jedna nemocnice, jedna matrika. Ale v Praze je to trochu komplikovanější, i když si můžete "vybrat" v které nemocnici chcete rodit, když přijde čas porodu a zrovna ve vaší nemocnici není místo, šup s vámi tam, kde místo je. A tak se klidně může stát, že maminka z Ďáblic si bude muset zajít na Úřad městské části Praha 5... To je potom, podle mého názoru jedna z dalších nevýhod toho, když chce některá pražská mamča rodit v nemocnici v menším městě (ano, jsou i takové, a podle mě si to zbytečně komplikují, ale je tady svoboda výběru, tak proč ne?). Takže máme rodný list a zdravotní průkaz pojištěnce, v podstatě dva nejzásadnější doklady nezbytné pro další fungování. ZP, resp. potvrzení o pojištění (u VZP nám přišla kartička asi až za 2 měsíce) je celkem dost důležitý i když se chcete, resp. musíte (každý zodpovědný a rozumný člověk jistě chápe proč) hlásit u svého dětského lékaře. Ten vás přinejmenším, pokud je všechno v pořádku, odešle na kyčle a ledviny, což jsou také zdravotnická zařízení, a zde je také vhodné mít s sebou ZP (anebo si můžete hradit lékařské zákroky/prohlídky ze svých...). No a když dostanete na předpis Vigantol, jasně část si hradíte sami, ale pojišťovna se toho může účastnit také, tak proč ne? :)

A aby nebyl život tak jednoduchý, tak při cestování je dobré mít nějaký cestovní doklad. I když v současné době Schengenského prostoru, ale zase "uprchlická krize", no zkrátka před dvěma roky by vás asi na hranicích se Slovenskem nebo Německem nikdo nekontroloval, ale v současné době... jistota je jistota (že vás nepošlou zpátky). Rozhodovali jsme se mezi pasem a občanským průkazem. Pas pro novorozeně stojí 100 Kč, občanský průkaz 50 Kč. Oba doklady mají platnost 5 let, i když fotografie by měla odpovídat současné podobě... ale tak ta fotografie neodpovídala ani v den pořízení :) (jestliže dospělí vypadají na dokladech jako hledaní zločinci a podle této podobizny by je nepoznal ani jejich soused, tak dítě si nepozná ani vlastní matka). Rozhodli jsme se pro OP, přeci jen stojí o polovinu méně a je celkem pravděpodobné, že ho budeme během 2 let měnit (kvůli té podobě). V podstatě se zatím mimo Evropskou unii nikam nechystáme, takže pas by nám byl celkem zbytečný, občanka přeci jen zabere méně místa a já jí nosím všude s sebou v peněžence, pas by se válel doma v šuplíku a hrozilo by zapomenutí při cestování. Při vyřizování nezapomeňte, že vydání dokladu nějakou dobu trvá, u nás to bylo asi 21 dnů...



No a když chcete v Praze cestovat zadarmo :) tedy s dítětem do věku tří let, tak také potřebujete nějaký doklad, což jsem já netušila, ale stačí i pas, nebo občanka dítěte. Já jsem ovšem iniciativně pořídila za 20 nebo 30 korun průkaz dítěte do věku 3 let. Potřebovala jsem k tomu fotografii a rodný list, vyřídíte to asi kdekoliv v informačním centru dopravního podniku, na počkání. Já jsem si dokonce fotku nechala udělat ve fotocentru, ale paní na informacích řekla, že stačí černobílá vytištěná na klasický papír. Jo, a tady průkazka platí rok, právě kvůli té měnící se podobě. Když tak teď přemýšlím, tak je stejně lepší, že jsem si tu průkazku nechala udělat, protože jí mám nastálo v kočárku, to bych občanku nenechala, a když jede s kočárkem jiný člen rodiny, tak má cestování také zdarma (průkazka je vedena na dítě, ne na doprovod :) a jen ze zkušeností - nikdy mě s kočárkem nekontrolovali, i když kontrolovali celou tramvaj, nebo bus (asi slušnost revizorů :)


A když je dítě multi-kulti, neboli má rodiče každé jiné národnosti, lze v některých případech mít i dvojí občanství, takže přišel na řad i slovenský rodný list... Pro vyřízení slovenského rodného listu jsou dvě varianty - buďto si zažádáte na Slovenském velvyslanectví v Praze a zaplatíte v přepočtu (aktuálním kurzem) 25 €, nebo si při nejbližší, nebo té další :) cestě na Slovensko zažádáte na matrice (po nás to chtěli na matrice podle trvalého pobytu otce, i když podle stránek Ministerstva vnútra SR by to mělo jít na kterékoliv slovenské matrice) o vydání rodného listu. Tady také nezapomeňte na potřebné doklady - doklad totožnosti rodiče, oddací list (slovenský), originál nebo ověřenou kopii českého rodného listu (ten si nechají), potvrzení o pobytu v ČR, více najdete zde. Jak z velvyslanectví, tak z klasické matriky (tady taky vyplníte různé formuláře) zašlou žádost na speciální matriku, na které vám slovenský RL vystaví :) u nás to trvalo necelé dva měsíce, prý tam toho mají hodně :)




No a to by bylo asi tak všechno :) prozatím. Takže ve zkratce: jako první - rodný list, s tím půjdete na zdravotní pojišťovnu, kde vám vystaví průkaz pojištěnce (ať můžete vesele obíhat doktory). V případě potřeby občanský průkaz, nebo pas a podle toho jestli hodláte využívat hromadnou dopravu v Praze tak průkazku do věku tří let. 


Teď mi to tak ani nepřijde, ale když jsem byla čerstvě po porodu a v nemocnici na vás vybalili milion informací, co všechno musíte zařídit, tak jsem myslela, že to snad ani není možné. Ale porodili jsme v neděli, ve středu nás pustili a ve čtvrtek jsme už měli rodný list a podanou žádost o OP :) a v pátek manžel zařídil pojišťovnu. Jako být matkou sama, bez rodičů, manžela nebo kamarádů, tak nevím, tak snadné by to rozhodně nebylo :) Tak hodně zdaru a nervů při zařizování všeho potřebného :)

2 komentáře:

  1. Jako je pravda, že těch dokladů je fakt hodně. Když jsem byl párkrát se synem na Úřadě kvůli dávkám a tak, tak mi nestačil pomalu ani batoh na notebook, protože se mi ty veškeré papíry a potvrzení nevešly do běžné tašky. No, co si budeme povídat. Byrokracie tu vládne světem. A je super, že na datovou schránku na sociálce moc neslyší. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Snažím se mít doklady vždycky tak nějak u sebe. Jak občanský průkaz, tak řidičský průkaz. Třeba když jsem byla na pohovoru na pozici Vývoj aplikace na zakázku, tak jsem sice jela hromadnou dopravou, ale na druhou stranu po mě chtěli doložit řidičským průkazem to, že mám platné řidičské oprávnění na skupinu B.

    OdpovědětVymazat