pondělí 2. listopadu 2015

Co je ekologie?

Nejsem žádný vědec - ekolog, ale dnes se to všude hemží přívlastky eko, ekologický atp. Ale co je to vlastně ekologie?

Pro většinu z nás představa toho, že je něco eko je ta, že... no vlastně to asi neumím slovy popsat, ale je to asi něco jako, že je to "šetrné" k přírodě. O tom co je šetrné, má asi každý trošku jinou představu. Nechme ale toho, co je šetrné a co ne, a bavme se krátce o ekologii. Budu citovat z wikipedie, i když to není zrovna vhodný zdroj do citací :)


Takže, "ekologie se zabývá vztahem organismů a jejich prostředí a vztahem organismů navzájem". Přibližně takto nějak to definoval jistý pan Ernest Haeckel, a to už v roce 1866. Ekologie je tedy spíše věda popisná a neřeší ochranu přírody (tím se zabývá ochrana přírody, příp. ochrana životního prostředí), a už vůbec ne záchranu ohrožených druhů. Ekologie jen popisuje kde se který druh života (mikroorganismů, živočichů, rostlin) vyskytuje a popisuje vztahy ať už jedinců, nebo populací navzájem, příp. v prostředí. Ekolog tedy není člověk, který se přiváže o strom (ekoterorista :), ale je to vědec, který buď v terénu, nebo i v laboratoři zkoumá vztahy organismů. A kde se vzala představa, že to, co je eko, je zelené, recyklované, dřevěné atp.? To nevím, ale rozhodně to, že použijete prášek, saponát, nádobí, pleny, oblečení a já nevím co ještě s předponou eko nemá s ekologií jako takovou moc společného. 



Stejně tak by se dala rozebrat problematika slova "přírodní". A zase budu čerpat z wikipedie - "příroda (nazývaná také hmotný svět nebo přírodní svět), je veškerá hmota a energie a to hlavně v základní, člověkem neovlivněné formě." Takže, to že je nějaký výrobek "přírodní" je jaksi oxymóron. Takže pod slovem přírodní by si člověk měl představit opravdu jen nějaký list, šišku, houbu z lesa, do kterého ruka člověka zasáhla jen minimálně. Anebo na druhou stranu, já si pod slovem přírodní představím vše, a to doslova, protože člověk přece musel vzít komponenty pro svůj výrobek v "přírodě". Nevyrobil přeci něco z ničeho...




A jak jste na tom vy s používáním "eko"výrobků :D? Máte dobrý pocit z toho, že se snažíte chránit životní prostředí?

Žádné komentáře:

Okomentovat