pátek 16. října 2015

Doplňujete jód?

Každá maminka, i ta nastávající ví, že jak pro ni, tak pro dítě je nezbytně nutný dostatečný příjem jódu. Nedostatek jódu může způsobit až vrozené postižení - kretenismus, který se údajně již u nás nevyskytuje. 



Každopádně nízký příjem jódu má za následek různé další onemocnění, zejména nesprávnou funkci štítné žlázy. Nikdo nechce mít doma chudokrevné dítko, které má problémy se soustředěním, zvýšenou únavou, zpomalenými reflexy atp. V těhotenství a v období kojení spotřeba jódu stoupá a proto by se právě těhotné a kojící maminky měly postarat o zvýšený příjem jódu ve své stravě. 

Každého hned asi napadnou mořské ryby, které by měly být zdrojem jódu...



Ale ne každému ryby chutnají a ne každý, řekněme si otevřeně, má na to aby si zajistil 2x týdně porci kvalitní mořské ryby.

z letáku o jódu
etiketa Vincentky

Dalším významným zdrojem, mimo ryb a jodidované soli, je i Vincentka. Já se tento nápoj snažím pít alespoň jednou týdně kolem 2 dcl. Dlouho mi trvalo než jsem jí "přišla na chuť". Ale dnes se na ní vysloveně těším :)

A objevila jsem i pastilky vyrobené z této minerální vody... No chuťově jsou podobné vodě, takže žádné sladké bonbonky...













A jak jste na tom vy s doplňováním jódu? Myslíte na tuto potřebu?


Žádné komentáře:

Okomentovat