úterý 20. října 2015

F12 - fatální chyba?

Znáte chybu F12?

O co jde? Zrovna když potřebujete nutně prát, pračka se "naštve" a řekne: "F12". Teda alespoň ta moje Whirlpool-ka AWE 7519. No, většinou ji ukecám přepnutím do módu "čerpání", ale taky ne vždycky. Někde jsem našla, že je to porucha topného tělesa... 
Poprvé začala trucovat loni, měsíc po skončení záruky, a to jsem na ni volala i opraváře. Jenomže než si ten našel volný termín, tak se pračka vzchopila a zase se rozběhla. Kutil Tim mě sice ukecával, že to je to "topné těleso" a že ho vymění a budu mít na to 2 roky záruku, ale odmítla jsem ho s tím, že ze 25 měsíců to zase přestane fungovat, takže 24 měsíční záruka mi bude na.....


No a teď když peru minimálně 1x denně, tak "služka" trucuje celkem často... ale zatím jsme se do druhého dne vždycky domluvily :) S čím ale bojujeme od začátku, je protékání. Někdy slintá více, jindy méně, vůbec nevím od čeho to závisí (množství prádla?). Chci se vás proto zeptat, jaké máte zkušenosti s pračkami? Jaká značka je podle vás nejlepší? Já už si asi, až se příště nedomluvíme, Whirlpool nekoupím. Děkuji za všechny pračko recenze :)

33 komentářů:

  1. Chyba f12 je prehriate topné teleso. Ono je to asi takto: pračka chce napustit vodu ale snimač vody v pračke je zopnutý a hlasi že nezobere viac vody lebo podla snimača je plna... ale medzi tým špirála žačne topit a zistí že sa prehriala lebo tam nieje voda a hodí poruchu f12...Na druhej strane pračky tam kde nieje spirala remen a motor dajte dole plech.Je tam len taká malá plastová nadobka a znej ide hadička hore do panela. Tu nadobku vyberte odpojte od hadičky a vnutri vyčistite vodný kamen octom kyselinou drotom atd. Do tej ciernej gumennej hadičky fuknite a budete počut cvaknutie to je tlakový spínač naplnenia pračky...Takto stredoveko to maju vymyslené...Do tej nadobky sa dostane voda z bubna a stlačí vzduch v nadobke a ten cez hadičku zopne kontakt že je plná vody...Ak je ta nadobka zanesená kamenom a prachom tak ostava tlak vzduchu a neháva zapnutý snímač naplnenia a pračka si myslí ze je plná a nepustí vodu a prehreje špirálu...
    Dufam že pomože tato rada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za radu :) Já jsem to už psychicky nedávala a pořídila si novou pračku jiné značky :)

      Vymazat
    2. Díky, tento návod mi pomohl (pračka Whirlpool AWE7316). Je potřeba odstranit levý plech (při pohledu zepředu). Tam je nádržka uchycená na dvou šroubech. Stačí je vyšroubovat, sundat černou hadičku od hladinového čidla (to jde bez nářadí) a nádržka se mírným tahem k sobě vyndá z tělesa vany. Potom vyčistěte vnitřek nádobky a vraťte ji zpět. Na ústí, které se zasouvá do tělesa vany je navlečen O-kroužek, ten neztratit. Zkusit spustit nějaký krátký program, při kterém se napouští voda a zkontrolovat, že voda nevytéká spojem mezi vanou a plastovou nádobkou (O-kroužek dobře těsní).

      Vymazat
    3. Díky, mně to taky pomohlo.Pračka Whirpool AWE9630. Tam je ta nádržka pod pravým plechem.

      Vymazat
    4. Ďakujem za radu,už opäť perie,perfektne opisany návod zvládne aj žena,keďže sa mi to podarilo,ešte raz ďakujem,

      Vymazat
    5. Spravil som všetko čo ste kázali. Dal som tam aj nový vzdušník, prefukol som hadičku aj to cvaklo 2 razy a stále mi ukazuje chybu F12. Stále nenapúšťa vodu.

      Vymazat
    6. 2. sprava.dakujem velmi za radu,velmi mi pomohla, pracka uz perie,ale musel som sa dostat k tlakovemu spinacu,ten ma nastavitelne 3 skrutky,tie som potocil a vratil naspet ako boli a pracka funguje ,este raz dakujem :)


      Vymazat
    7. Také se nám podařilo opravit výše popsaným způsobem! Děkuji za ušetřené starosti a peníze! :)

      Vymazat
    8. Dekuji za paradni rady, nakonec pomohlo potocit temi stelovacimi sroubky na tlakovem spinaci.

      Vymazat
    9. Vďaka za radu... pomohlo vyčistiť nádržku a fúknuť do hadičky...stredoveké, ale účinné..ešte raz vďaka 👍👍👍

      Vymazat
  2. Anonymu mockrát děkuji, dnes jsem pračku opravila a ušetřila za opravu. Jinak v budoucnosti mám v plánu jinou pračku a hlavně jinou značku. Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím,
    tiež mi pračka napísala F12, a tak som urobil presne to, čo tu píšete...rozobral, vyčistil, fúkol, cvaklo a zložil. Bohužial to nepomohlo. Pračka stále odmieta napustiť vodu na pranie. Neviete poradiť čo urobiť?
    Dík za rady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem koupila novou, protože jesem na ní neměla nervy, ale zkuste nalít vodu kýblem přímo do bubnu...

      Vymazat
    2. Keďže ma to už nahnevalo, celé som to rozobral, vybral napúšťací elektromagnetický ventil a pripojil som ho samostatne na 220V. Cvakali oba, takže fungujú. Zložil som to a práčka ide. Možno to potrebovalo len "zatriasť" ventilom.

      Vymazat
    3. tak tohle je bomba, díky moc, pračka opět pere :)))))

      Vymazat
  4. chyba f12 je vadné topne teleso zmení hodnutu a vtedy vypíše tuto chybu treba vymenit

    OdpovědětVymazat
  5. Děkujeme moc za užitečné informace a podrobný návod. Máme ten samý problém s pračkou. Ještě dnes se pustíme do opravy dle Vašich rad. Ještě jednou posíláme velké díky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vyčistil jsem nádobku a trubičku od hladinového čidla, nepomohlo voda nenapouští a F12.
    Vyndal jsem topení a vyčistil, proměřil na odpor a zkrat, namontoval a nic voda nenapouští a F12.
    Vytahal jsem a nacvakal zpátky všechny konektory , vyndal a znovu profoukl hladinové čidlo a voda nenapouští a F12.
    Odpojil jsem napouštěcí hadici , vyčistil sítko , zapojil hadici a pustil pračku - A ZAPOMNĚL JSEM VODU ZAPNOUT. Když jsem po minutě dvou vodu zapnul, pračka se najednou chytla a začala normálně prát.
    Takže příště se podívám na napouštěcí ventil - asi dostal kopanec při náhlém puštění vody a chytil se.
    Přeji všem čtenářům mnoho sil a odhodlání v boji s pračkami Whirlpool

    OdpovědětVymazat
  7. dakujme pomohlo to pračka funguje

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den prosím radu, občas mi z nádržky spodem protéká voda a teče mi po pračce na zem co stim diky

    OdpovědětVymazat
  9. Tiez nan vyhodilo f12 a postupoval som podla rád a uz to ide.topne teleso je poriadku mersl som ho ma 26,6 ohmu. Islo to celkom fajn dakujem

    OdpovědětVymazat
  10. Mi vyskočila chyba F12 hned na začátku cyklu, stačilo vyčistit dole odtokový filtr.

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím a díky... za tipy, dle Vašich rad jsem to opravil a pereme..., nakonec problém byl v zalehlém napouštěcím ventilu. Vše jsem vyčistil a spíš poklepem na daný ventil jsem ho "odlepil". Předtím jsem si ale ověřil, že jde na daný ventil 230V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, jakým způsobem se ověřuje, jestli n ten ventil jde 230 V? Máme AWE 8730.

      Vymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  13. Zdravím,
    máme AWE 8730, taky vyhodila chybu F12.
    Vyzkoušel jsem všechny výše uvedené rady a návody (vyčištění nádobky, přefouknoutí, hladinový spínač cvaká, vymontovaný a poklepaný dvoucestný napouštěcí ventil i puštění bez vody) a stále F12.
    Těleso je proměřeno a je v pořádku. Lámu si s tím hlavu už druhý den... ;0(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím,
      měli
      jsem stejnou situaci jak popisujete, nakonec mi pomohla náhoda. Když jsme se rozhodli pračku vyhodit tak odmontováním odtokové hadice jsem si všiml ucpání kouskem plastu odtokového kanálku. Odstraněním plastu pračka znova O.K. Zkuste vyčistit celou cestu až do kanálu nám to pomohlo.B

      Vymazat
    2. Souhlasím - stejný problém s odtokem - asi ucpaný, drátem jsem to prošť I.ouchla a zatím pračka zase pere I.

      Vymazat
  14. našel jsem vám více error na Whirlpool
    https://www.teleso.sk/oprava-rychlo-a-lacno/chybovy-kod-pracka-whirlpool

    OdpovědětVymazat
  15. Děkujeme za návod! Vyčistili jsme tu nádobku od nánosů u 8leté pračky Whirpool (předtím také hláška f12) a zase napouští vodu a funguje. Díky:)

    OdpovědětVymazat
  16. AWE9629 vyčerpá, ale nenapustí vodu a hlásí F12, při napuštění ručně sprchou hladinový spínač cvakne; solenoidy napouštění vody 3,7 kΩ; topné těleso 24 Ω; senzor topného tělesa 13,9 kΩ 24°C, 12 kΩ při ohřátí fénem; čerpadlo čisté; nádobka senzoru hladiny sundaná, čistá, při fouknutí do hadičky senzoru hladinový spínač cvaká;
    porucha trvá
    vyndání všech konektorů (nelze zaměnit, jsou klíčované) - hlavní deska má nános uhlíku v oblasti kolem kondenzátorů (nejsou nafouklé) a cívek (spínaný zdroj?) - důkladné očištění štětcem a vysavačem z obou stran, otření desky vlhkou mikrovláknovou utěrkou - usušení - smontování - funguje OK - nános uhlíku asi (částečně) zkratoval součástky

    OdpovědětVymazat
  17. Mel stejny problem s f12,topna spirala cca 28 ohm ,takze v poradku.Ventyly jsem vytahl dal do hrnce zalil horkou vodou rozpustenou kyselinou citronovou cichal vyluhovat 15 min.Profukl ventil a hadicku a uz zase facha.Vsem diky da pomoc.

    OdpovědětVymazat
  18. Hele dost jsem se s tím najebal ale mám to ...podle vašeho návodu ...ještě je dobré si myslím vyčistit díru odkud jsem tu nádržku vyndal s v tom bubnu fakt prasečina

    OdpovědětVymazat